Sałatka z czerwonych ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2071
Składniki:
- 300 g bobu
- 4 rzodkiewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 łyżka sou z cytryny
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić je w ćwiartki do miski. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i dodać do ziemniaków w misce. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bób odcedzić, obrać go ze skóry i dodać do warzyw w misce. Następnie rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i dobrze wymieszać
Komentarze (0)