Gnocchi z pieczarkami w sosie pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3982
Składniki:
- 10 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka tłuczonych pistacji
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wbić do nich jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto zrolować w rulon i nożem pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kluski. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy je odcedzić.
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać starty seler oraz pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowane gnocchi, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pesto: dokładnie rozetrzeć liście świeżej bazylii z oliwą, obranym czosnkiem i tłuczonymi pistacjami. Gotowy sos dodać do potrawy.
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać starty seler oraz pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowane gnocchi, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos pesto: dokładnie rozetrzeć liście świeżej bazylii z oliwą, obranym czosnkiem i tłuczonymi pistacjami. Gotowy sos dodać do potrawy.
Komentarze (0)