Zupa krem z pieczarek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 635
Zupa krem z pieczarek
fot. Prostock-studio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 g małych pieczarek
  • 120 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki świeżego estragonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Estragon umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy odebrać z tego 2 łyżki smażonych pieczarek i pozostawić do dekoracji zupy. Do reszty wlać bulion warzywny, dodać pokrojony estragon, wsypać suszoną bazylię oraz świeżą bazylię i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przelać do miski i udekorować pozostawionymi wcześniej smażonymi pieczarkami i listkiem świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów