Zupa krem z pieczarek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 845
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 400 g małych pieczarek
- 120 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki świeżego estragonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Estragon umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy odebrać z tego 2 łyżki smażonych pieczarek i pozostawić do dekoracji zupy. Do reszty wlać bulion warzywny, dodać pokrojony estragon, wsypać suszoną bazylię oraz świeżą bazylię i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przelać do miski i udekorować pozostawionymi wcześniej smażonymi pieczarkami i listkiem świeżej bazylii.
Komentarze (0)