Zupa krem z dyni z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 686
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni
- 200 g małych pieczarek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać świeżo starty imbir, wymieszać i smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojony w dużą kostkę miąższ z dyni i smażyć go przez kolejne 30 sekund. Następnie całość zalać bulionem warzywnym i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili i zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przelać to do miski. Pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać je z błony i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojone pieczarki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do zupy w misce. Wszystko posypać łuskanymi nasionami z dyni i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)