Bułka z pappardelle i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2494
Składniki:
- 20 g makaronu pappardelle
- 10 g pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bułki maślane
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Bułki przekroić w górnej części, wydrążyć środki, a odcięte kawałki wysmarować masłem. Wydrążone środki zaś pokruszyć na drobne kawałeczki. Makaron pappardelle zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz pokruszone drobno środki bułek. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do wydrążonych bułek. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)