Zupa krem z kalafiora i szpinaku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3395
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 kalafior do 1,2 kg
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Szpinak, ziemniaki oraz kalafiora umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojonego wcześniej kalafiora, ziemniaki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, zblendować i przelać na talerz. Gotową zupę posypać orzeszkami pinii i polać oliwą z oliwek.
Komentarze (0)