Zupa krem z kalafiora i szpinaku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3051
Zupa krem z kalafiora i szpinaku
fot. duskbabe / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 kalafior do 1,2 kg
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Szpinak, ziemniaki oraz kalafiora umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojonego wcześniej kalafiora, ziemniaki i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, zblendować i przelać na talerz. Gotową zupę posypać orzeszkami pinii i polać oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów