Deser z kremem jagodowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1776
Deser z kremem jagodowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g herbatników Oreo bez kremu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 1 łyżka masła
  • Na krem jagodowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu. Ciastka Oreo pokruszyć na drobne kawałeczki i wlać do nich roztopione masło. Następnie czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do składników. Wlać do tego rum i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki podzielić na 2 części. Jedną z nich nałożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Drugą część pozostawić do wyłożenia wierzchu deseru.

Przygotować krem jagodowy: jagody umyć, osączyć z wody i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą. Serek mascarpone utrzeć z ekstraktem waniliowym. Następnie do zmiksowanych jagód dodać utarty serek mascarpone oraz stopniowo ubitą pianę Całość ponownie zmiksować mikserem i nałożyć na składniki na blasze do pieczenia. Przełożyć na to drugą część wymieszanych składników z czekoladą.

Wszystko wyrównać łopatką, wstawić do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z papieru i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów