Deser z kremem jagodowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1962
Składniki:
- 300 g herbatników Oreo bez kremu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 ml ciemnego rumu
- 1 łyżka masła
- Na krem jagodowy:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu. Ciastka Oreo pokruszyć na drobne kawałeczki i wlać do nich roztopione masło. Następnie czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do składników. Wlać do tego rum i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki podzielić na 2 części. Jedną z nich nałożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Drugą część pozostawić do wyłożenia wierzchu deseru.
Przygotować krem jagodowy: jagody umyć, osączyć z wody i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą. Serek mascarpone utrzeć z ekstraktem waniliowym. Następnie do zmiksowanych jagód dodać utarty serek mascarpone oraz stopniowo ubitą pianę Całość ponownie zmiksować mikserem i nałożyć na składniki na blasze do pieczenia. Przełożyć na to drugą część wymieszanych składników z czekoladą.
Wszystko wyrównać łopatką, wstawić do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z papieru i podzielić na porcje.
Przygotować krem jagodowy: jagody umyć, osączyć z wody i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianą. Serek mascarpone utrzeć z ekstraktem waniliowym. Następnie do zmiksowanych jagód dodać utarty serek mascarpone oraz stopniowo ubitą pianę Całość ponownie zmiksować mikserem i nałożyć na składniki na blasze do pieczenia. Przełożyć na to drugą część wymieszanych składników z czekoladą.
Wszystko wyrównać łopatką, wstawić do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło. Gotowe wyciągnąć z zamrażalnika, odwinąć z papieru i podzielić na porcje.
Komentarze (0)