Zupa krem z selera i brokuła
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 642
Składniki:
- 2 brokuły
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki margaryny do smażenia
- 1 cebula
- 1 l wody
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- zielona natka selera
Opis przygotowania:
Seler naciowy oraz brokuły umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej margarynie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na małe kawałki łodygi selera i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do ugotowanego brokuła w rondlu. Mąkę zmieszać ze śmietaną i dodać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, startą gałką muszkatołową i zagotować. Po zagotowaniu wszystko zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Udekorować zieloną natką selera.
Komentarze (0)