Zupa krem z selera i brokuła

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 642
Zupa krem z selera i brokuła
fot. Vegan Feast Catering (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki bulionu warzywnego w proszku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki margaryny do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 l wody
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • zielona natka selera

Opis przygotowania:

Seler naciowy oraz brokuły umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej margarynie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na małe kawałki łodygi selera i smażyć je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do ugotowanego brokuła w rondlu. Mąkę zmieszać ze śmietaną i dodać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, startą gałką muszkatołową i zagotować. Po zagotowaniu wszystko zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Udekorować zieloną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów