Knysze z pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7661
Knysze z pieczarkami
fot. firepile / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • maggi w płynie

Opis przygotowania:

Pół szklanki mąki zaparzyć mlekiem, wymieszać i wystudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i dodać do zaparzonej mąki. Wszystko odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajka (całe) wraz z żółtkami zmiksować, dodać resztę mąki oraz rozczyn z drożdżami i wszystko razem odkładnie wyrobić wraz z solą. Ciasto postawić w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrosło. W międzyczasie obrać cebulę i poszatkować w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić około 15 minut. Posolić, dodać odrobinę maggi, pieprzu i bułkę tartą. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki, nakładać trochę nadzienia, brzegi zlepić, uformować walec i przypłaszczyć. Knysze ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, pozostawić, aby trochę podrosły. Potem upiec na złocisty kolor. Podawać polane tłuszczem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów