Knysze z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7661
Składniki:
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 łyżka margaryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- Nadzienie:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
- maggi w płynie
Opis przygotowania:
Pół szklanki mąki zaparzyć mlekiem, wymieszać i wystudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i dodać do zaparzonej mąki. Wszystko odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajka (całe) wraz z żółtkami zmiksować, dodać resztę mąki oraz rozczyn z drożdżami i wszystko razem odkładnie wyrobić wraz z solą. Ciasto postawić w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrosło. W międzyczasie obrać cebulę i poszatkować w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić około 15 minut. Posolić, dodać odrobinę maggi, pieprzu i bułkę tartą. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie placki, nakładać trochę nadzienia, brzegi zlepić, uformować walec i przypłaszczyć. Knysze ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, pozostawić, aby trochę podrosły. Potem upiec na złocisty kolor. Podawać polane tłuszczem.
Komentarze (0)