Sałatka ze szpinaku, orzechów i mandarynek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2597
Składniki:
- 15 g łuskanych orzechów włoskich
- 6 mandarynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona sałata
- 1 łyżka soku z limonki
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mandarynki umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i przełożyć do salaterki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do sałaty. Mandarynki obrać ze skóry, podzielić na plastry i dodać do składników. Całość posypać orzechami włoskimi i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)