Sorbet czekoladowo-migdałowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2391
Sorbet czekoladowo-migdałowy
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g rurek waflowych z nadzieniem
  • 20 g tartych migdałów
  • 2,5 szklanki wody przegotowanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Do rondla wlać 1,5 szklanki przegotowanej wody, wsypać kakao, cukier oraz szczyptę soli i zagotować. Następnie przestudzić. Do przestudzonych składników dodać tarte migdały (część pozostawić do posypania) oraz drobno pokruszoną czekoladę i wlać szklankę pozostawionej przegotowanej wody. Całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę, przelać naczynia i zamrozić. Kiedy masa całkowicie zastygnie, należy ją wyciągnąć, włożyć w nią rurki waflowe, posypać tartymi migdałami i borówkami. Całość polać likierem kawowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów