Zupa krabowa
Oceń:
(8 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6711
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g paluszków krabowych surimi
- 2 ziemniaki
- 2 kromki chleba
- 1 cytryna do dekoracji
- 1 mały seler
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki curry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić na kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać curry, dodać pokrojone ziemniaki, seler, wlać bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone paluszki krabowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem. Całość udekorować przekrojoną cytryną.
Komentarze (0)