Zupa krabowa

Oceń:
(8 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6711
Zupa krabowa
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g paluszków krabowych surimi
  • 2 ziemniaki
  • 2 kromki chleba
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić na kawałki. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać curry, dodać pokrojone ziemniaki, seler, wlać bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone paluszki krabowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem. Całość udekorować przekrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów