Curry laksa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4257
Curry laksa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 g makaronu fettuccine
  • 30 g tofu
  • 20 g kiełków fasoli mung
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 mały seler
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Tofu pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dymki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tarty imbir i kurkumę, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, pokrojony seler, marchew i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki i dodać pastę chili oraz curry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, dodać jeszcze tofu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać makaron w misce. Wszystko udekorować świeżą bazylią i pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów