Curry laksa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4257
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g makaronu fettuccine
- 30 g tofu
- 20 g kiełków fasoli mung
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 marchewki
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 mały seler
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 limonka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
- garść świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Tofu pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Dymki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, dodać tarty imbir i kurkumę, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, pokrojony seler, marchew i gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki i dodać pastę chili oraz curry. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, dodać jeszcze tofu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać makaron w misce. Wszystko udekorować świeżą bazylią i pokrojoną limonką.
Komentarze (0)