Racuchy z sałatką krabową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1675
Składniki:
- Sałatka:
- 30 g paluszków krabowych surimi
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- zielony koperek
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody.
Przygotować sałatkę: marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ja wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej marchwi. Łodygi selera pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Paluszki krabowe obrać ze skory, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz, lekko przestudzić i nałożyć na to przygotowaną wcześniej sałatkę krabową.
Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Przygotować sałatkę: marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ja wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej marchwi. Łodygi selera pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Paluszki krabowe obrać ze skory, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz, lekko przestudzić i nałożyć na to przygotowaną wcześniej sałatkę krabową.
Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)