Racuchy z sałatką krabową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1457
Racuchy z sałatką krabową
fot. John Herschell / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Sałatka:
  • 30 g paluszków krabowych surimi
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody.

Przygotować sałatkę: marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ja wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej marchwi. Łodygi selera pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Paluszki krabowe obrać ze skory, pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, po czym wbić do tego jajko, wlać mleko i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione przelewać chochelką na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz, lekko przestudzić i nałożyć na to przygotowaną wcześniej sałatkę krabową.

Wszystko udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów