Sałatka krabowa z serem, ciecierzycą i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 20 g białego sera twarogowego
- 10 paluszków krabowych
- 10 g tartego parmezanu
- 4 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki żurawiny do mięs
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 awokado
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miksera. Ciecierzycę osączyć z zalewy i dodać do pokrojonego awokado. Wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz. Paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonych paluszków dodać tarty parmezan oraz biały ser twarogowy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w mikserze wraz z pastą chili. Wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować, po czym dodać do składników na talerzu. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości wraz z żurawiną do mięs.
Komentarze (0)