Ziemniaczane ciasteczka

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4072
Ziemniaczane ciasteczka
fot. Foodista (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • olejek waniliowy
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag sera twarogowego
  • cukier kryształ
  • sól
  • tłuszcz do blachy

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, włóż do wrzącej osolonej wody, ugotuj pod przykryciem, odcedź, odparuj i przetrzyj przez praskę, połącz z masłem, żółtkami, olejkiem i przesianą mąką, dopraw. Następnie rozwałkuj na grubość 1cm, wykrawaj ciasteczka foremkami o różnych kształtach, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp przetartym przez sito twarożkiem oraz cukrem kryształem, ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiecz. Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów