Ziemniaczane ciasteczka
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4072
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag masła lub margaryny
- 4 żółtka
- olejek waniliowy
- 20 dag mąki
- jajko
- 15 dag sera twarogowego
- cukier kryształ
- sól
- tłuszcz do blachy
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, włóż do wrzącej osolonej wody, ugotuj pod przykryciem, odcedź, odparuj i przetrzyj przez praskę, połącz z masłem, żółtkami, olejkiem i przesianą mąką, dopraw. Następnie rozwałkuj na grubość 1cm, wykrawaj ciasteczka foremkami o różnych kształtach, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp przetartym przez sito twarożkiem oraz cukrem kryształem, ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiecz. Smacznego!
Komentarze (0)