Placki kukurydziane z sałatka krabową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1763
Placki kukurydziane z sałatka krabową
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • zielony koperek
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na placki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na sałatkę:
  • 10 paluszków krabowych (surimi)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakładać łyżką do mocno rozgrzanego. głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Do pokrojonych paluszków krabowych dodać sparzone wcześniej łodygi selera oraz pokrojoną paprykę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na placki kukurydziane. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów