Placki kukurydziane z sałatka krabową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1763
Składniki:
- 2 szklanki wrzącej wody
- zielony koperek
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na placki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na sałatkę:
- 10 paluszków krabowych (surimi)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakładać łyżką do mocno rozgrzanego. głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Do pokrojonych paluszków krabowych dodać sparzone wcześniej łodygi selera oraz pokrojoną paprykę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na placki kukurydziane. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Przygotować placki: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, pieprzu. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodą i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakładać łyżką do mocno rozgrzanego. głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: paluszki krabowe pozbawić skóry, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Do pokrojonych paluszków krabowych dodać sparzone wcześniej łodygi selera oraz pokrojoną paprykę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na placki kukurydziane. Wszystko udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)