Miseczki z sałatką krabową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3852
Miseczki z sałatką krabową
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • natka jarmużu do dekoracji
  • Sałatka:
  • 200 g majonezu
  • 30 g paluszków krabowych surimi
  • 2 zielone ogórki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mango
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa, mango oraz paluszki krabowe umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć do małych foremek miseczek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Przygotować sałatkę: paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Ogórki obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sałatki wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać i łyżką przełożyć do upieczonych wcześniej miseczek.

Gotową potrawę udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów