Miseczki z sałatką krabową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3852
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- natka jarmużu do dekoracji
- Sałatka:
- 200 g majonezu
- 30 g paluszków krabowych surimi
- 2 zielone ogórki
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mango
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa, mango oraz paluszki krabowe umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć do małych foremek miseczek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować sałatkę: paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Ogórki obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sałatki wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać i łyżką przełożyć do upieczonych wcześniej miseczek.
Gotową potrawę udekorować natką jarmużu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1,5 mm, przełożyć do małych foremek miseczek, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować sałatkę: paluszki krabowe obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych paluszków krabowych. Ogórki obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do sałatki wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać i łyżką przełożyć do upieczonych wcześniej miseczek.
Gotową potrawę udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)