Kuskus pomarańczowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2665
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 listki świeżej bazylii
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sera twarogowego koziego
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szalotka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bazylię oraz pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonej szalotki wsypać kaszę kuskus, oprószyć ją szczyptą soli i zalać sokiem pomarańczowym. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu wyparowania soku pomarańczowego. Kiedy sok wyparuje, składniki ściągnąć z ognia i skropić sokiem cytrynowym. Dodać do tego pokrojone pomidorki koktajlowe, dokładnie wymieszać, przełożyć do miski, po czym dodać do tego ser twarogowy i udekorować gałązkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)