Kuskus pomarańczowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2665
Kuskus pomarańczowy
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera twarogowego koziego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 szalotka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bazylię oraz pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonej szalotki wsypać kaszę kuskus, oprószyć ją szczyptą soli i zalać sokiem pomarańczowym. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do momentu wyparowania soku pomarańczowego. Kiedy sok wyparuje, składniki ściągnąć z ognia i skropić sokiem cytrynowym. Dodać do tego pokrojone pomidorki koktajlowe, dokładnie wymieszać, przełożyć do miski, po czym dodać do tego ser twarogowy i udekorować gałązkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów