Fasola w sosie z pomidorowym z boczkiem i kiełbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1172
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś
- 400 ml sosu pomidorowego
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- chleb razowy
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i wsypać przyprawę do fasoli. Całość zalać sosem pomidorowym, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)