Fasola w sosie z pomidorowym z boczkiem i kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 753
Fasola w sosie z pomidorowym z boczkiem i kiełbasą
fot. arfo (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • chleb razowy
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i wsypać przyprawę do fasoli. Całość zalać sosem pomidorowym, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową potrawę podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów