Tomatillo z miechunką pomidorową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3611
Składniki:
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 6 pomidorów koktajlowych
- 6 miechunek pomidorowych
- 2 placki tortilli
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 awokado
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory, awokado oraz miechunkę dokładnie umyć i osączyć z wody. Z awokado usunąć pestkę i obrać ze skóry. Następnie składniki te pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Bulion warzywny przelać do garnka. Dodać do tego cebulę, kukurydzę i miechunkę. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i dodać do gotowanej zupy. Zupę wymieszać, doprawić jeszcze raz przyprawami do smaku i gotować przez minutę, po czym przelać na talerz. Tortillę namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Całość udekorować pokrojonym awokado i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (0)