Tarta pomidorowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4893
Tarta pomidorowa
fot. kathryn_rotondo (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów
  • 300 g sera białego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania formy
  • pieprz
  • sól
  • 3-4 gałązki bazylii

Opis przygotowania:

Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki soli, proszek do pieczenia, płatki masła i 4-5 łyżeczek wody, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmarować tłuszczem, po czym wyłożyć na nie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Pomidory umyć, przekroić w ćwiartki i ułożyć na przygotowanym cieście przeciętą stroną ku górze. Ser pokruszyć na kawałki, po czym wymieszać go z jajami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim pomidory.

Tartę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed podaniem posypać danie pieprzem i udekorować listkami bazylii.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów