Tarta pomidorowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4893
Składniki:
- 400 g pomidorów
- 300 g sera białego
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smarowania formy
- pieprz
- sól
- 3-4 gałązki bazylii
Opis przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki soli, proszek do pieczenia, płatki masła i 4-5 łyżeczek wody, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Formę do tarty o średnicy 26-28 cm wysmarować tłuszczem, po czym wyłożyć na nie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Pomidory umyć, przekroić w ćwiartki i ułożyć na przygotowanym cieście przeciętą stroną ku górze. Ser pokruszyć na kawałki, po czym wymieszać go z jajami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim pomidory.
Tartę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed podaniem posypać danie pieprzem i udekorować listkami bazylii.
Pomidory umyć, przekroić w ćwiartki i ułożyć na przygotowanym cieście przeciętą stroną ku górze. Ser pokruszyć na kawałki, po czym wymieszać go z jajami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim pomidory.
Tartę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed podaniem posypać danie pieprzem i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)