Gołąbki mięsne z sałatą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4393
Składniki:
- 150 ml oleju
- 1 duża główka sałaty lodowej
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- Farsz:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g pieczonego pasztetu drobiowego ze śliwką
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Sałatę lodową oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i osączyć z wody Sałatę podzielić na liście i przełożyć na stolnicę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.
Przygotować farsz: mielone mięso wołowe i wieprzowe przełożyć do miski. Pasztet drobiowy pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mieloną kolendrę i posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić jajko, wyrobić ręcznie i nałożyć łyżką na liście sałaty.
Wszystko zawinąć w rulony, obwiązać nicią, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać bułka tartą, zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili zarumienienia się sałaty.
Przygotować farsz: mielone mięso wołowe i wieprzowe przełożyć do miski. Pasztet drobiowy pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mieloną kolendrę i posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić jajko, wyrobić ręcznie i nałożyć łyżką na liście sałaty.
Wszystko zawinąć w rulony, obwiązać nicią, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać bułka tartą, zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili zarumienienia się sałaty.
Komentarze (0)