Zupa kokosowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2091
Składniki:
- 2 orzechy kokosa
- 2 zielone mango
- 25 dag krewetek
- 20 dag wiórków kokosowych
- 4 cebule dymki
- 4 brukselki
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 kostka warzywna
- keczup pikantny
- mleczko z orzechów kokosa
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Orzechy kokosa oczyścić z przedniej skorupki, otworzyć przy pomocy ostrego narzędzia i zlać mleko kokosowe do szklanki. Krewetki oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu trzymać w wodzie z gotowania. Marchew i brukselkę dobrze umyć. Cebule i czosnek obrać. Do garnka wlać około 1 l wody, dodać do niej kostkę warzywną, marchew pokrojoną w kostkę, całą brukselkę, cebulę i pokrojony drobno czosnek. Całość gotować przez 5 minut. Po tym czasie obrać mango ze skórki, pokroić w plastry i razem z imbirem dodać do zupy. Zupę gotować do miękkości warzyw i mango. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego mleczko kokosa, wiórki kokosowe, sok z limonki, następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko wymieszać i gotować przez 5 minut. Gotową zupę przelać z całą zawartością do przygotowanych wcześniej orzechów kokosa, dodać do tego ugotowane krewetki i podawać do spożycia na ciepło. Dla lepszego smaku krewetki zamaczać w pikantnym keczupie.
Komentarze (0)