Krajanka kokosowa z jabłkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1916

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 gr mąki
  • 150 gr masła
  • 100 gr cukru
  • 3 żółtka
  • Masa kokosowa:
  • 3 białka
  • 3 jajka
  • 50 gr cukru
  • 100 gr miękkiego masła
  • 200 gra wiórków kokosowych
  • Oraz:
  • 4-6 jabłek, najlepiej kwaskowatych
  • ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Szybko zagnieść kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki.

W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "łódki"

Następnie wyłożyć ciastem średnią blachę (20x30cm), piec 10-15 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.

W tym czasie przygotować masę kokosową:

Jajka rozdzielić. Utrzeć żółtka, cukier i masło na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Całość połączyć.

Na gorącym cieście ułożyć jabłka "w dachówkę", posypać cynamonem, przykryć masą kokosową, piec 20-25 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.

Pozwolić nieco przestygnąć, podawać letnie, ewentualnie z kulką lodów śmietankoych lub bitą śmietaną.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów