Krajanka kokosowa z jabłkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- Ciasto:
- 300 gr mąki
- 150 gr masła
- 100 gr cukru
- 3 żółtka
- Masa kokosowa:
- 3 białka
- 3 jajka
- 50 gr cukru
- 100 gr miękkiego masła
- 200 gra wiórków kokosowych
- Oraz:
- 4-6 jabłek, najlepiej kwaskowatych
- ewentualnie 2 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Szybko zagnieść kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "łódki"
Następnie wyłożyć ciastem średnią blachę (20x30cm), piec 10-15 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.
W tym czasie przygotować masę kokosową:
Jajka rozdzielić. Utrzeć żółtka, cukier i masło na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Całość połączyć.
Na gorącym cieście ułożyć jabłka "w dachówkę", posypać cynamonem, przykryć masą kokosową, piec 20-25 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.
Pozwolić nieco przestygnąć, podawać letnie, ewentualnie z kulką lodów śmietankoych lub bitą śmietaną.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "łódki"
Następnie wyłożyć ciastem średnią blachę (20x30cm), piec 10-15 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.
W tym czasie przygotować masę kokosową:
Jajka rozdzielić. Utrzeć żółtka, cukier i masło na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Całość połączyć.
Na gorącym cieście ułożyć jabłka "w dachówkę", posypać cynamonem, przykryć masą kokosową, piec 20-25 minut w 200 stopniach (175 w piekarniku z termoobiegiem) na złoty kolor.
Pozwolić nieco przestygnąć, podawać letnie, ewentualnie z kulką lodów śmietankoych lub bitą śmietaną.
Komentarze (0)