Keks z mandarynkami i żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1275
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g bakalii
- 260 g mąki pszennej
- 250 g rozpuszczonej margaryny
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Na lukier:
- 4 łyżki cukru puder
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- Ponadto:
- 100 g suszonej żurawiny
- 4 mandarynki
- 4 gwiazdki anyżu do dekoracji
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki margaryny do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 łyżki mąki do posypania formy
Opis przygotowania:
Mandarynki umyć, odsączyć z wody i podzielić je na cząstki. Bakalie oraz suszoną żurawinę sparzyć osobno na sicie i osączyć z nadmiaru wody.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej cukier i wlać do tego rozpuszczoną margarynę. Następnie dodać pojedynczo wszystkie żółtka, cały czas miksując mikserem. Następnie dodać również ubitą wcześniej pianę z białek i wlać sodę oczyszczoną wraz z mlekiem. Całość dobrze zmiksować, po czym dodać do tego sparzone wcześniej bakalie, wymieszać i wszystko przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką formy do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: do kubka wlać białko jajka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie rozmieszać łyżeczką, po czym wlać do tego sok z cytryny, ponownie wymieszać, po czym wysmarować lukrem upieczone ciasto.
Na ciasto wyłożyć cząstki mandarynek, posypać sparzoną wcześniej żurawiną i udekorować gwiazdkami anyżu.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej cukier i wlać do tego rozpuszczoną margarynę. Następnie dodać pojedynczo wszystkie żółtka, cały czas miksując mikserem. Następnie dodać również ubitą wcześniej pianę z białek i wlać sodę oczyszczoną wraz z mlekiem. Całość dobrze zmiksować, po czym dodać do tego sparzone wcześniej bakalie, wymieszać i wszystko przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką formy do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: do kubka wlać białko jajka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie rozmieszać łyżeczką, po czym wlać do tego sok z cytryny, ponownie wymieszać, po czym wysmarować lukrem upieczone ciasto.
Na ciasto wyłożyć cząstki mandarynek, posypać sparzoną wcześniej żurawiną i udekorować gwiazdkami anyżu.
Komentarze (0)