Keks z mandarynkami i żurawiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1058
Keks z mandarynkami i żurawiną
fot. sonyakamoz / elements.envto.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g bakalii
  • 260 g mąki pszennej
  • 250 g rozpuszczonej margaryny
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Na lukier:
  • 4 łyżki cukru puder
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Ponadto:
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 4 mandarynki
  • 4 gwiazdki anyżu do dekoracji
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki margaryny do wysmarowania formy do pieczenia
  • 2 łyżki mąki do posypania formy

Opis przygotowania:

Mandarynki umyć, odsączyć z wody i podzielić je na cząstki. Bakalie oraz suszoną żurawinę sparzyć osobno na sicie i osączyć z nadmiaru wody.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej cukier i wlać do tego rozpuszczoną margarynę. Następnie dodać pojedynczo wszystkie żółtka, cały czas miksując mikserem. Następnie dodać również ubitą wcześniej pianę z białek i wlać sodę oczyszczoną wraz z mlekiem. Całość dobrze zmiksować, po czym dodać do tego sparzone wcześniej bakalie, wymieszać i wszystko przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką formy do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: do kubka wlać białko jajka, wsypać do niego cukier puder, dokładnie rozmieszać łyżeczką, po czym wlać do tego sok z cytryny, ponownie wymieszać, po czym wysmarować lukrem upieczone ciasto.

Na ciasto wyłożyć cząstki mandarynek, posypać sparzoną wcześniej żurawiną i udekorować gwiazdkami anyżu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów