Kruszonka kokosowa z owocami
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1255
Składniki:
- 4 słodkie jabłka
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- świeża mięta do dekoracji
- Kruszonka:
- 300 g masła
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Jabłka oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na jabłka wysypać jagody.
Przygotować kruszonkę: masło przełożyć do miski. Wsypać do niego cukier puder, wiórki kokosowe i mąkę. Całość wyrobić ręcznie, po czym wszystko przetrzeć przez cedzak o większych otworach. Po przetarciu posypać tym jabłka z jagodami na blasze do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor kruszonki. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Przed podaniem do spożycia udekorować świeża miętą.
Przygotować kruszonkę: masło przełożyć do miski. Wsypać do niego cukier puder, wiórki kokosowe i mąkę. Całość wyrobić ręcznie, po czym wszystko przetrzeć przez cedzak o większych otworach. Po przetarciu posypać tym jabłka z jagodami na blasze do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor kruszonki. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Przed podaniem do spożycia udekorować świeża miętą.
Komentarze (0)