Kruszonka kokosowa z owocami

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1255
Kruszonka kokosowa z owocami
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • świeża mięta do dekoracji
  • Kruszonka:
  • 300 g masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i wyłożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na jabłka wysypać jagody.

Przygotować kruszonkę: masło przełożyć do miski. Wsypać do niego cukier puder, wiórki kokosowe i mąkę. Całość wyrobić ręcznie, po czym wszystko przetrzeć przez cedzak o większych otworach. Po przetarciu posypać tym jabłka z jagodami na blasze do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor kruszonki. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Przed podaniem do spożycia udekorować świeża miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów