Tom Kha Gai - tajska zupa kokosowa

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1120
Tom Kha Gai - tajska zupa kokosowa
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 8 małych pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 suszona trawa cytrynowa
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, odsączyć z wody i obrać je z błony. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Cebulę białą wraz z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej kokosowy w rondlu i zeszklić na nim białą, pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać do tego suszoną papryczkę chili, świeżo starty imbir, czerwoną pastę curry, suszoną trawę cytrynową i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz pieczarki i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki, dobrze wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojoną wcześniej czerwoną cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów