Tom Kha Gai - tajska zupa kokosowa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1120
Składniki:
- 8 małych pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 suszone papryczki chili
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 suszona trawa cytrynowa
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, odsączyć z wody i obrać je z błony. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Cebulę białą wraz z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej kokosowy w rondlu i zeszklić na nim białą, pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać do tego suszoną papryczkę chili, świeżo starty imbir, czerwoną pastę curry, suszoną trawę cytrynową i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz pieczarki i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki, dobrze wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową zupę posypać pokrojoną wcześniej czerwoną cebulą.
Komentarze (0)