Zupa kalafiorowa ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 449
Składniki:
- 800 g kalafiora
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak oraz kalafiora dokładnie umyć i odsączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego różyczki z kalafiora i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, wlać mleko kokosowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do misek. Wszystko posypać świeżym szpinakiem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)