Zupa kalafiorowa ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 318
Zupa kalafiorowa ze szpinakiem
fot. fugzu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g kalafiora
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak oraz kalafiora dokładnie umyć i odsączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego różyczki z kalafiora i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu do miękkości kalafiora. Kiedy kalafior zmięknie, wlać mleko kokosowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do misek. Wszystko posypać świeżym szpinakiem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów