Oliwki nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2153
Składniki:
- 40 dużych oliwek w zalewie bez pestek
- olej do głębokiego smażenia
- Nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 200 g gotowanej piersi z kurczaka
- 50 g bułki tartej
- 50 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1 gotowana marchew
- 1 jajko
- 1 ćwiartka gotowanego selera
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- szczypta mielonych goździków
- sól
- pieprz
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
Opis przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Gotowane piersi z kurczaka przemielić przez maszynkę do mięsa razem z gotowaną marchewką i selerem i przełożyć do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego tarty parmezan, bułkę tartą, mielone goździki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, tartą skórkę cytrynową i wlać wino wytrawne. Następnie wbić do tego jajko i wymieszać. Oliwki odsączyć z zalewy, przekroić je lekko nożem i napełnić przygotowanym wcześniej nadzieniem.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę pszenną, a na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Nadziane wcześniej oliwki namoczyć najpierw w jajku, potem w mące, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej.
Całość przełożyć do rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wszystko wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę pszenną, a na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Nadziane wcześniej oliwki namoczyć najpierw w jajku, potem w mące, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej.
Całość przełożyć do rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wszystko wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)