Oliwki nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1863
Oliwki nadziewane
fot. Photology75 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 40 dużych oliwek w zalewie bez pestek
  • olej do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 200 g gotowanej piersi z kurczaka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 gotowana marchew
  • 1 jajko
  • 1 ćwiartka gotowanego selera
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • szczypta mielonych goździków
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Gotowane piersi z kurczaka przemielić przez maszynkę do mięsa razem z gotowaną marchewką i selerem i przełożyć do mielonego mięsa w misce. Dodać do tego tarty parmezan, bułkę tartą, mielone goździki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, tartą skórkę cytrynową i wlać wino wytrawne. Następnie wbić do tego jajko i wymieszać. Oliwki odsączyć z zalewy, przekroić je lekko nożem i napełnić przygotowanym wcześniej nadzieniem.

Przygotować panierkę: jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę pszenną, a na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Nadziane wcześniej oliwki namoczyć najpierw w jajku, potem w mące, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej.

Całość przełożyć do rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wszystko wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów