Zupa z ciecierzycą, jajkami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1815
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2,5 godziny. Szpinak opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć prze 40 sekund. Wlać do tego ciecierzycę wraz z bulionem, dodać przecier pomidorowy i całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Następnie pokroić je w cienkie plastry i dodać do zupy.
Komentarze (0)