Zupa z ciecierzycą, jajkami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1815
Zupa z ciecierzycą, jajkami i szpinakiem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2,5 godziny. Szpinak opłukać wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć prze 40 sekund. Wlać do tego ciecierzycę wraz z bulionem, dodać przecier pomidorowy i całość gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Następnie pokroić je w cienkie plastry i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów