Zupa kalafiorowa z kaczką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1161
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 wędzone piersi z kaczki
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 cebula
- 1 kalafior do 1,2 kg
- 1 marchew
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie do kubka wlać mleko, wsypać do niego tarty parmezan, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanej masy w rondlu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wędzone piersi z kaczki pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na rozgrzanej oliwie na patelni przez 2 minuty na średnim ogniu. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonej marchwi. Następnie wsypać do tego suszoną bazylię, po czym wymieszać i smażyć do chwili, aż czosnek z cebulą się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej wędzone piersi z kaczki. Mięso z warzywami doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do zupy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)