Zupa kalafiorowa z kaczką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1161
Zupa kalafiorowa z kaczką
fot. TummyRumble / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 wędzone piersi z kaczki
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 1 kalafior do 1,2 kg
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie do kubka wlać mleko, wsypać do niego tarty parmezan, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanej masy w rondlu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wędzone piersi z kaczki pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na rozgrzanej oliwie na patelni przez 2 minuty na średnim ogniu. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonej marchwi. Następnie wsypać do tego suszoną bazylię, po czym wymieszać i smażyć do chwili, aż czosnek z cebulą się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej wędzone piersi z kaczki. Mięso z warzywami doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do zupy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów