Kurczak ze szpinakiem i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 847
Kurczak ze szpinakiem i owocami
fot. tenkende (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 grejpfruty
  • 2 łyżki łuskanych nasion granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, oprószyć go mieloną gałką muszkatołową, szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć na patelni, na pozostałym oleju do miękkości. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Grejpfruty umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, a miąższ pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać łuskanymi nasionami z granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów