Kurczak ze szpinakiem i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 847
Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 6 łyżek oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 grejpfruty
- 2 łyżki łuskanych nasion granatu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, oprószyć go mieloną gałką muszkatołową, szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć na patelni, na pozostałym oleju do miękkości. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Grejpfruty umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, a miąższ pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać łuskanymi nasionami z granatu.
Komentarze (0)