Kluski ziemniaczane z szynką i szpinakiem
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1515
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Kluski
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Farsz:
- 300 g szynki wędzonej
Opis przygotowania:
Szpinak oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Szpinak wrzucić do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu szpinak odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę wbić jajko i wyrobić z tego ciasto. Ciasto podzielić na równe kawałki.
Szynkę wędzona pokroić w drobna kostkę i nałożyć ją na pokrojone kawałki ciasta. Z całości uformować małe kulki ręcznie, po czym wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki odcedzić i wyłożyć na szpinak na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu nałożyć ją na potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Utłuczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę wbić jajko i wyrobić z tego ciasto. Ciasto podzielić na równe kawałki.
Szynkę wędzona pokroić w drobna kostkę i nałożyć ją na pokrojone kawałki ciasta. Z całości uformować małe kulki ręcznie, po czym wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki odcedzić i wyłożyć na szpinak na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu nałożyć ją na potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)