Placki ziemniaczane z łososiem i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1929
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Wsypać do tego mąkę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i wbić 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać, po czym nabrać łyżką, przełożyć na rozgrzaną oliwię na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażąc drugą stronę placków należy nałożyć na nie rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia i wbić po jednym jajku. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białko jaj się zetnie. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)