Placki ziemniaczane z łososiem i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1929
Placki ziemniaczane z łososiem i jajkami
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Wsypać do tego mąkę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i wbić 1 jajko. Całość dokładnie wymieszać, po czym nabrać łyżką, przełożyć na rozgrzaną oliwię na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smażąc drugą stronę placków należy nałożyć na nie rozdrobnionego na małe kawałki wędzonego łososia i wbić po jednym jajku. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białko jaj się zetnie. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów