Kaczka duszona w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1781
Kaczka duszona w winie
fot. Banej. (Wikimedia Common) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 4 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego cząbru
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 pomarańcza
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Piersi z kaczki umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć je solą i suszonym majerankiem. Pomarańczę umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Zalać ją winem wytrawnym. Następnie do pomarańczy z winem dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, świeży cząber, tymianek, goździki, mielony cynamon i włożyć do tego pokrojone wcześniej mięso. Całość odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso z kaczki wyciągnąć z marynaty i obsmażyć je na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z każdej strony na średnim ogniu. Obsmażone mięso przełożyć do brytfanki. Do sporządzonej wcześniej marynaty wlać ocet winny, wsypać cukier, dodać pokrojone łodygi selera, dobrze wymieszać i zalać tym mięso w rondlu. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, przełożyć je na talerz i polać całą zawartością z jego duszenia. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i łodygą selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów