Kaczka duszona w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2022
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 4 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżego cząbru
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 pomarańcza
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Piersi z kaczki umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć je solą i suszonym majerankiem. Pomarańczę umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Zalać ją winem wytrawnym. Następnie do pomarańczy z winem dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, świeży cząber, tymianek, goździki, mielony cynamon i włożyć do tego pokrojone wcześniej mięso. Całość odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso z kaczki wyciągnąć z marynaty i obsmażyć je na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z każdej strony na średnim ogniu. Obsmażone mięso przełożyć do brytfanki. Do sporządzonej wcześniej marynaty wlać ocet winny, wsypać cukier, dodać pokrojone łodygi selera, dobrze wymieszać i zalać tym mięso w rondlu. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, przełożyć je na talerz i polać całą zawartością z jego duszenia. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i łodygą selera.
Komentarze (0)