Kaczka z kapustą i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1618
Składniki:
- 6 liści kapusty włoskiej
- 4 plastry sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 pomidory cherry
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty włoskiej pokroić na kawałki, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone piersi z kaczki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i lekko zrumienić na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone w kostkę pomidorki cherry i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu. Wszystko nakryć plastrami żółtego sera i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)