Kurczak maślany w sosie
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1564
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 mielone goździki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- sól
- cukier
- natka zielonej pietruszki
- Marynata:
- 2 piersi z kurczaka
- 100 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Przygotować marynatę: pokrojone mięso oprószyć mieloną, czerwoną papryką chili, mielonym imbirem, przyprawą garam masala i skropić sokiem z cytryny. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego pastę czosnkowo-imbirową. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i dusić przez 40 sekund. Następnie wlać do tego wodę, przecier pomidorowy, wymieszać i dodać mięso wraz z całą marynatą. Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia, przelać do miski, polać śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)