Kurczak maślany w sosie

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1564
Kurczak maślany w sosie
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 mielone goździki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • sól
  • cukier
  • natka zielonej pietruszki
  • Marynata:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Przygotować marynatę: pokrojone mięso oprószyć mieloną, czerwoną papryką chili, mielonym imbirem, przyprawą garam masala i skropić sokiem z cytryny. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego pastę czosnkowo-imbirową. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i dusić przez 40 sekund. Następnie wlać do tego wodę, przecier pomidorowy, wymieszać i dodać mięso wraz z całą marynatą. Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia, przelać do miski, polać śmietaną i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów