Garam masala
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5550
Składniki:
- 2 łyżki nasion białego kminu rzymskiego
- 4 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki nasion kardamonu
- 4 laski cynamonu
- 1 utarta gałka muszkatołowa
Opis przygotowania:
Wszystkie przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej należy zrumienić na sucho, czyli do momentu, kiedy zaczną wydzielać aromat. Wystudzić i wraz z gałką muszkatołową zmielić w młynku na proszek.
Komentarze (7)
To jest popularna hinduska przyprawa i nazywa się GARAM MASALA; (Garam - gorący)
Ok, masz rację, dzięki. Zmieniłem tytuł. Faktycznie jest "Garam masala". Zmyliło mnie, bo w wiele osób pisze jednak "Gram masala".
Nie ma za co :-) Możliwe, że niektórzy piszą gram masala, ale napewno pisze się garam bo regularnie kupuję tą przyprawę (oryginalną z Pakistanu, bo tam kuchnia prawie taka sama jak w Indiach)
Mój mąż jest Pakistańczykiem
Co mozna tym przyprawiac,do czego uzywac? Prosze o odpowiedz.
Ludzie nie kminku tylko kminu czyli kuminu. Kumin po polsku kmin rzymski. Często w przepisach piszą kminek i wychodzi kicha. Kmin rzymski ( Kumin ) to całkiem inna w smaku i zapachu przyprawa niż kminek.
Słuszna uwaga, dzięki. Poprawiłem w składnikach.