Oisobagi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3084
Oisobagi
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ogórków szklarniowych
  • 5 marchewek
  • 5 łyżek soli morskiej
  • 1,5 l wody
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • Nadzienie:
  • 6 dymek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, a następnie jeszcze na 1,5 cm kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Ogórki szklarniowe pozbawić końcówek, pokroić je w ćwiartki o długości 5 cm i przełożyć do miski. Następnie zagotować 1,5 l wody z solą morską i zalać nią ogórki w misce. Składnik pozostawić przez 40 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować nadzienie: dymkę obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do drugiej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej dymki. Do składników w misce wlać sos rybny, wsypać cukier brązowy, chili w proszku i mielony imbir. Wymieszać i dodać do do tego pokrojony wcześniej szczypiorek oraz marchew. Całość ponownie wymieszać ręcznie. Ogórki przełożyć na sito, osączyć ze słonej wody i dodać do wymieszanych składników w misce. Wszystko wymieszać ręcznie ponownie, po czym wstawić do lodówki na 8 godzin.

Komentarze (0)