Oisobagi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3084
Składniki:
- 6 ogórków szklarniowych
- 5 marchewek
- 5 łyżek soli morskiej
- 1,5 l wody
- pęczek zielonego szczypiorku
- Nadzienie:
- 6 dymek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki chili w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, a następnie jeszcze na 1,5 cm kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Ogórki szklarniowe pozbawić końcówek, pokroić je w ćwiartki o długości 5 cm i przełożyć do miski. Następnie zagotować 1,5 l wody z solą morską i zalać nią ogórki w misce. Składnik pozostawić przez 40 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotować nadzienie: dymkę obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do drugiej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej dymki. Do składników w misce wlać sos rybny, wsypać cukier brązowy, chili w proszku i mielony imbir. Wymieszać i dodać do do tego pokrojony wcześniej szczypiorek oraz marchew. Całość ponownie wymieszać ręcznie. Ogórki przełożyć na sito, osączyć ze słonej wody i dodać do wymieszanych składników w misce. Wszystko wymieszać ręcznie ponownie, po czym wstawić do lodówki na 8 godzin.
Komentarze (0)