Pappardelle z kaczką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3533
Pappardelle z kaczką
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z kaczki bez kości
  • 50 g makaronu pappardelle
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 suszone podgrzybki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżka tartego parmezanu
  • kilka liści szczawiu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso kaczki umyć, posolić z obu stron, oprószyć pieprzem, rozmarynem i pokroić w drobne plastry. Grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. Obrać cebulę, czosnek pokroić drobno, grzyby zalać winem i podsmażyć na patelni. Do dać do tego pokrojone mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zestawić z ognia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Na makaron wyłożyć duszone mięso, posypać startym parmezanem i udekorować listkami szczawiu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów