Pappardelle z kaczką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4208
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z kaczki bez kości
- 50 g makaronu pappardelle
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 suszone podgrzybki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżka tartego parmezanu
- kilka liści szczawiu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso kaczki umyć, posolić z obu stron, oprószyć pieprzem, rozmarynem i pokroić w drobne plastry. Grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. Obrać cebulę, czosnek pokroić drobno, grzyby zalać winem i podsmażyć na patelni. Do dać do tego pokrojone mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zestawić z ognia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Na makaron wyłożyć duszone mięso, posypać startym parmezanem i udekorować listkami szczawiu.
Komentarze (0)