Kaczka pieczona
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3673
Składniki:
- 1 kaczka do 1,8 kg
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 4 młode cukinie
- 4 pieczarki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka przypraw do drobiu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz sól
Opis przygotowania:
Kaczkę podzielić na porcje,dobrze natrzeć solą, pieprzem, przyprawami do drobiu i posypać ostrą papryką. Następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać olej w brytfance, włożyć do niego części kaczki i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni z każdej strony na rumiany kolor. Kiedy kaczka się przyrumieni, podlać ją odrobiną wody i powtarzać tę czynność do czasu , aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obrać cukinie ze skóry, wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować przez 2 minuty. W drugim garnku zalać marchew i brokuła wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Brokuła i cukinie odcedzić i przełożyć na talerz. Marchew po odcedzeniu pokroić w plastry. Upieczoną kaczkę wyłożyć na talerz z cukinią i zalać sosem z pieczenia. Wierzch kaczki udekorować kapeluszami z pieczarek (wcześniej sparzonych wrzątkiem), plastrami marchwi i natką zielonej pietruszki. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)