Kaczka pieczona

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3466
Kaczka pieczona
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kaczka do 1,8 kg
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 4 młode cukinie
  • 4 pieczarki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka przypraw do drobiu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz sól

Opis przygotowania:

Kaczkę podzielić na porcje,dobrze natrzeć solą, pieprzem, przyprawami do drobiu i posypać ostrą papryką. Następnie odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozgrzać olej w brytfance, włożyć do niego części kaczki i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni z każdej strony na rumiany kolor. Kiedy kaczka się przyrumieni, podlać ją odrobiną wody i powtarzać tę czynność do czasu , aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obrać cukinie ze skóry, wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować przez 2 minuty. W drugim garnku zalać marchew i brokuła wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Brokuła i cukinie odcedzić i przełożyć na talerz. Marchew po odcedzeniu pokroić w plastry. Upieczoną kaczkę wyłożyć na talerz z cukinią i zalać sosem z pieczenia. Wierzch kaczki udekorować kapeluszami z pieczarek (wcześniej sparzonych wrzątkiem), plastrami marchwi i natką zielonej pietruszki. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów