Zupa jarzynowa z czosnkiem i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3300
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 mały seler
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i seler. Składniki oprószyć przyprawą garam masala i smażyć do chwili, aż lekko się przyrumienią na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać drobno posiekaną bazylią.
Komentarze (0)