Zupa jarzynowa z czosnkiem i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3300
Zupa jarzynowa z czosnkiem i bazylią
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały seler
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i seler. Składniki oprószyć przyprawą garam masala i smażyć do chwili, aż lekko się przyrumienią na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać drobno posiekaną bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów