Baklava
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7077
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Syrop miodowy:
- 170 ml miodu
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Orzechy drobno posiekać, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego i podzielić na kwadraty o jednakowej wielkości. Blachę do pieczenia posmarować odrobiną masła, ułożyć na niej przygotowane kwadraty ciasta francuskiego i każdy posmarować równomiernie masłem. Na tak przygotowanych porcjach ułożyć orzechowe nadzienie, rogi ciastek zawinąć do środka lekko dociskając palcami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciastka przez około 10-15 minut, aż osiągną złoty kolor. Aby przygotować syrop należy wlać do rondelka miód, sok z cytryny oraz wodę, a następnie mieszając gotować na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą. Ciastka po wyjęciu z piekarnika przekroić na połówki i przed podaniem polać każde wystudzonym syropem. Smacznego!
Komentarze (2)
Nic nie roozumiem.Syrop malinowy? a moze cytrynowy?gdzie tu maliny?
Słuszna uwaga, powinno być "syrop miodowy". Dzięki.