Baklava

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7152
Baklava
fot. forwardcom (sxc.hu)

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Syrop miodowy:
  • 170 ml miodu
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Orzechy drobno posiekać, wsypać do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego i podzielić na kwadraty o jednakowej wielkości. Blachę do pieczenia posmarować odrobiną masła, ułożyć na niej przygotowane kwadraty ciasta francuskiego i każdy posmarować równomiernie masłem. Na tak przygotowanych porcjach ułożyć orzechowe nadzienie, rogi ciastek zawinąć do środka lekko dociskając palcami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec ciastka przez około 10-15 minut, aż osiągną złoty kolor. Aby przygotować syrop należy wlać do rondelka miód, sok z cytryny oraz wodę, a następnie mieszając gotować na małym ogniu do momentu, aż składniki się połączą. Ciastka po wyjęciu z piekarnika przekroić na połówki i przed podaniem polać każde wystudzonym syropem. Smacznego!

Autor: magdam

Komentarze (2)

Nic nie roozumiem.Syrop malinowy? a moze cytrynowy?gdzie tu maliny?

Słuszna uwaga, powinno być "syrop miodowy". Dzięki.