Zupa jarzynowa z chlebem razowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2619
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 ziemniaki
- 4 kromki chleba razowego
- 2 l wody
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona chili
- 1 kalafior
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić na drobne różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy. Następnie rozgrzać masło w rondlu, dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego 2 l wody, dodać pokrojone ziemniaki oraz marchew i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie do gotowanych składników dodać pokrojone różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę i zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi, wymieszać i gotować do miękkości składników pod przykryciem. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i podawać z razowym chlebem.
Komentarze (0)