Zupa jarzynowa z chlebem razowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2545
Zupa jarzynowa z chlebem razowym
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 l wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona chili
  • 1 kalafior
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić na drobne różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony osączyć z zalewy. Następnie rozgrzać masło w rondlu, dodać do niego pokrojoną cebulę i zeszklić. Potem wlać do tego 2 l wody, dodać pokrojone ziemniaki oraz marchew i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie do gotowanych składników dodać pokrojone różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę i zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi, wymieszać i gotować do miękkości składników pod przykryciem. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i podawać z razowym chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów