Sałatka jarzynowa z kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4807
Składniki:
- 1 pieczony kurczak
- 1 łyżeczka octu czerwonego innego
- 2 łyżki oleju uniwersalnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka tartej cebuli
- 1/4 łyżeczki suszonego koperku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 200 g kalafiora
- 100 g zielonego ogórka
- 1 cykoria (100 g)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 8 czarnych oliwek do dekoracji
Opis przygotowania:
Ściągnij skórę z kurczaka i podziel go na mniejsze porcje. Usuń kości, a mięso pokrój na małe kawałki. Wymieszaj ocet z olejem i przyprawami, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i zamarynuj w temperaturze pokojowej (20 minut). Kalafior podziel na mniejsze części i podgotuj go w osolonej wodzie, opłucz zimną wodą i osącz. Obierz ogórek, usuń nasiona i pokrój w kostkę 1 cm. Oczyść cykorię z selerem i pokrój w cieniutkie półplasterki. Dodaj jarzyny do kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj sałatkę pomidorami i czarnymi oliwkami. Można podawać z grzankami z białego chleba z majonezem.
Komentarze (0)