Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3920
Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 1 kg dojrzanych, czerwonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory, bazylię oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie pomidory pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem i przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec z przerwami do czasu całkowitego wysuszenia pomidorów. Kiedy zostaną wysuszone, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i układać warstwowo do małych słoików. Na położoną warstwę pomidorów nałożyć czosnek, świeżą bazylię, tymianek i zalać niewielką ilością oliwy z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania napełnienia całych słoików. Napełnione słoiki zakręcić i odwrócone pokrywkami do spodu przełożyć do dużego garnka. Wlać do niego tyle wody, aby dostawała do końca pokrywek i zagotować. Zagotowane wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów