Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3920
Składniki:
- 4 główki czosnku
- 1 kg dojrzanych, czerwonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- pęczek świeżej bazylii
- garść świeżego tymianku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory, bazylię oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie pomidory pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem i przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec z przerwami do czasu całkowitego wysuszenia pomidorów. Kiedy zostaną wysuszone, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i układać warstwowo do małych słoików. Na położoną warstwę pomidorów nałożyć czosnek, świeżą bazylię, tymianek i zalać niewielką ilością oliwy z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania napełnienia całych słoików. Napełnione słoiki zakręcić i odwrócone pokrywkami do spodu przełożyć do dużego garnka. Wlać do niego tyle wody, aby dostawała do końca pokrywek i zagotować. Zagotowane wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)