Zupa jarzynowa z winem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2162
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 15 g parmezanu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kosę. Cebulę oraz dymkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Łodygi selera naciowego pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie cebulę z dymkę przełożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, paprykę i łodygi selera. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego wino wytrawne, wsypać mielona paprykę chili, majeranek, tymianek i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać świeżo startym parmezanem
Komentarze (0)