Bakłażan smażony z tofu i sezamem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1717
Składniki:
- 250 g wędzonego tofu
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz kolorowy mielony
- pęczek zielonego szczypiorku
Opis przygotowania:
Bakłażany, papryczkę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili oraz szczypiorek pokroić drobno. Bakłażany pokroić w grubą słomkę. Czosnek obrać ze skórki, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną papryczkę chili i pokrojone w kostkę wędzone tofu. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone bakłażany i posypać je sezamem. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, oraz kolorowym pieprzem i smażyć do miękkości bakłażanów. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)