Bakłażan smażony z tofu i sezamem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1852
Bakłażan smażony z tofu i sezamem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g wędzonego tofu
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • pęczek zielonego szczypiorku

Opis przygotowania:

Bakłażany, papryczkę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili oraz szczypiorek pokroić drobno. Bakłażany pokroić w grubą słomkę. Czosnek obrać ze skórki, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną papryczkę chili i pokrojone w kostkę wędzone tofu. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone bakłażany i posypać je sezamem. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, oraz kolorowym pieprzem i smażyć do miękkości bakłażanów. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów