Zupa jarzynowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1000
Składniki:
- 400 g mini kukurydzy w puszce
- 100 g fasoli tycznej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- natka jarmużu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Mini kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku z cebulą dodać pokrojoną paprykę i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, fasolę tyczną i odsączoną z zalewy mini kukurydzę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)